Κυριακή, Φεβρουαρίου 18, 2007

Η καταδίκη στο αιώνιο καλοκαίρι


Δεν ξέρω τι σας λένε εκεί, σε εμάς εδώ πάντως το, γνωστό κατά τα αλλα, περιβαλλοντικό πρόβλημα κάνει τουλάχιστον δύο εξώφυλλα την εβδομάδα, χώρια που κάθε βραδυ ανεξαιρέτως εξομολογούμαστε δημόσια τις αμαρτίες μας σε όλα τα δελτία ειδήσεων και λέμε πως δεν κάνουμε τίποτα για να τηρήσουμε το πρωτόκολλο του Κιότο που με τόσο πάθος υπογράψαμε (σχεδόν) όλοκληρος ο πρώτος κόσμος, εξαιρούνται η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Πριν από 35 χρόνια αρχίσαμε οι υπογράφοντες να πέρνουμε πρέφα πως κάτι δεν πάει καλά.
Είκοσι χρόνια αργότερα το 1992, είπαμε τελικά πως πράγματι τα πράγματα πάνε απο το κακό στο χειρότερο, το ξέρουμε εδώ και 20 χρόνια, αλλά δεν προκάμαμε να κάνουμε τίποτα.
Έκτοτε, λέμε πάνω κάτω το ίδιο.
Εδώ και λίγο καιρό, συνεχίζοντας να κάνουμε το ίδιο, κάνουμε τρεις μετάνοιες πριν πέσουμε για ύπνο, ανακυκλώνουμε μανιωδώς άθικτα μπουκάλια απο κρασί, όλες τις εκτυπώσεις της ίδια εικόνας ώσπου να μας πετύχει το
RGB, και, οι πλέον ευαίσθητοι από εμάς, κάνουμε ντους μάζι με το γκόμενο, ή ακόμα "υιοθετήσαμε" ένα παιδάκι από τον τριτο κόσμο, δηαδή του στέλνουμε 10 ευρώ το μήνα και το βοηθάμε να ακολουθήσει τα βήματα του θετού του γονέα.

Άκουσα από φίλη, πως αυτή τη στιγμη υπάρχει λίστα αναμονής ενός έτους για να υιοθετήσεις ένα τριτοκοσμικο παιδακι και να κάνεις την καλή σου πράξη (ή τουλάχιστον το κομμάτι σου).

Κι αναρωτιέμαι: Δεν υπάρχουν πια παιδάκια που έχουν την ανάγκη μας, μάλλον όχι. Μάλλον δεν υπήρξαν ποτέ.

Κι ενώ το δοχείο όπου συλλέγουμε το χρησιμοποιημένο λάδι (που δε ρίξαμε στην αποχέτευση για να σώσουμε καμιά σταγόνα νερό) κόντεύει να γεμίσει, μαθάινουμε το εξής: η αλλαγή του κλίματος είναι πλέον αναπόφευκτη. Αν και ο Αλ Γκορ κανει κι αυτός από την πλευρά του ό,τι μπορεί, τα πάντα δείχνουν πως αυτή η γουνιτσα τελικά θα μας μείνει λίγο αχρησιμοποίητη, ενώ αν συνεχίσουμε έτσι θα ψηθούμε σαν κοτόπουλα.

Ας μου πει κάποιος τελικά, μπορούμε να κάνουμε κάτι, ή να γραφτώ στη λίστα αναμονής;

Ετικέτες

2 Comments:

Blogger evee said...

να σου πω, εγώ πάντως δεν έχω πολυκαταλάβει με όλα αυτά....χάνομαι

νομίζω όμως πως σημαντικότερο από όλα είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων

οι τρόποι για να γίνει αυτό είναι πολλοί όμως και α.δεν νομίζω πως είναι ξεκάθαροι: 1, 2, 3, 4..δηλαδή και β.πρέπει να επιβληθούν γιατί αλλιώς δεν γίνεται προκοπή. ή έστω αν γίνουν μόδα ρε παιδί μου. Ο άλλος δύσκολα ξεκουνιέται από τη βολή του όπως και να το κάνουμε.

7:05 μ.μ.  
Blogger Sleeper in Metropolis said...

κat@ πολύ χάρηκα με το ποστ σου, κι εδώ μια από τα ίδια, παίρνω καφέ σε πλαστικό ποτήρι και μετά κάνω πέντε μετάνοιες. με κάνει καλύτερο άνθρωπο? σαφώς όχι. όμως...

πρέπει να γίνει ακριβώς όπως το λέει η evee:
ή νόμος ή μόδα [που είναι εν τέλει το ίδιο]

και λόγω σχετικού μεταπτυχιακού και λόγω του ότι με καίει από τότε που ήμουν ελλάδα και δεν άκουγα τπτ για το θέμα και τα έπαιρνα, εδώ στο λονδίνο πάμε σε 3 σχετικές διαλέξεις τη βδομάδα [δεν κάνω πλάκα]... θα κάνω κι ένα ποστ τώρα που έκατσα που το θέλω από καιρό... το θέμα είναι ότι ότι και να κάνουμε -best case scenario- η συγκέντρωση C02 παραμένει σταθερή για αρκετά χρόνια = κατάσταση μη αναστρέψιμη, ως ένα βαθμό

το θέμα είναι τι έχει να κερδίσει η ανθρωπότητα /η κοινωνία /η αρχιτεκτονική κλπ. από όλο αυτό το ζόρι. και πιστεύω ότι είναι πάρα πολλά αυτά. "αρχ/κη ειναι ο συμβιβασμός ανάμεσα σε περιορισμούς", κάπως έτσι το είπε εχτές ο shigeru ban που τον ακούσαμε στο μπάρμπικαν [ότι έπιασα δλδ γιατί ήμουν κι από ξενύχτι], τουτέστιν, στίψε το μυαλό σου να πετύχεις παθητικό δροσισμό/ηλιασμό/σκιασμό γιατί πολύ απλά δεν σε παίρνει να κάνεις κάτι αλλό, αλλά και γιατί, εν τέλει, το "γύρισε στη φύση" και η έννοια του μέτρου και της οικονομίας είναι κάτι πολύ βαθύτερο από αυτό που θέλουν να δείχνουν τα glossy φαφλατάδικα εξώφυλλα του foster [greenwash το λένε εδώ] και τα αφόρητα άσχημα κολάζ φωτοβολταϊκών πανέλων + θερμοκηπίων των και καλά "βιοκλιματικών" κτιρίων.
δεν το κάνεις για να σώσεις τον πλανήτη, πολύ που σε νοιάζει. το κάνεις γιατί σου αρέσει να ξυπνάς με τον ήλιο και γιατί έχεις αλλεργία στο κλιματιστικό. και γράφεις κι απ'την άλλη μεριά του Α4 γιατί απλά το νιώθεις: "είναι κρίμα". αυτό το κάναν οι παππούδες μας χρόνια τώρα και απλά περνάγανε καλύτερα. that's all folks...
συγνώμη, τα'πα γιατί τα μάζευα και ηρέμησα... :)))

btw kat@ σου έκανα πάσα το γνωστό top5 in a roll παιχνίδι :)

4:51 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home