paella de marisco, ενα έπος...
Περιμενοντας στοικα (ουτε διαλυτικα δυναμαι να ανακαλυψω αναμεσα στα κουμπακια, παλι καλα που ξερω τουλαχιστον που ειναι το κομμα, θα ξεχασω και τα λιγα ελληνικα που ηξερα μου φαινεται...) τη θεια εμπνευση, συνεχιζω στο ιδιο μοτιβο...
Paella de marisco (παεγια ντε μαρισκο, παεγια θαλλασινων).
Λιγα λογια ως εισαγωγη: Περασα (και συνεχιζω να περναω) τον τελευταιο χειμωνα στην πατριδα της γνωστης παεγιας, τη Βαλενθια... Δε συνιστω το εγχειρημα σε φιλους, αλλα ναι, θα μεταλαμπαδευσω ο,τι πιο σημαντικο εμαθα εδω...
paella: ρηχο μεταλλικο σκευος με χερουλια, τυπου σαγανακι. Μπορει να αντικατασταθει απο αναλογης χρησης σκευη, πχ, ενα μεγαλο τηγανι.
Η γνησια παεγια ειναι αυτη που περιεχει κρεας απο κουνελι και κοτοπουλο, δεντρολιβανο και αλλα καλουδια. Καλη, δε λεω, αλλα προσωπικα προτιμω κατι αφροδισιακοτερο και γι' αυτο προτεινω αυτη των θαλασσινων, που ειναι και η καλυτερη...
Προειδοποιω πως δεν ειναι κατι απλο και γευστικο. Ανηκει στην κατηγορια των πιατων που πρεπει να κοπιασεις για να απολαυσεις, αναμφισβητητα ομως αξιζει τον κοπο. Οπλιστειτε με υπομονη φιλες μου.
Υλικα για 6 ατομα
750 γρ ρυζι: Εδω το σωστο ρυζι για παεγια λεγεται μπομπα. Ειναι ωστοσο πανακριβο και πολλες φορες δεν το χρησιμοποιουνε ουτε οι ντοπιοι (καθωτι και σπαγγοι). Ετσι, χωρις τυψεις φιλες μου, θα χρησιμοποιησουμε καρολινα και θα ευχηθουμε να πανε ολα καλα.
6 καραβιδες
300 γρ γαριδες
περιπου 20 μυδια
4 καλαμαρακια σε κομματια
200 γρ φιλετο πεσκανδριτσας σε κυβους (προεραιτικα)
2 σκελιδες σκορδο στουμπηγμενες
2 ωριμες ντοματες πολτοποιημενες
2 λιτρα ζωμος ψαριου, το οποιο σημαινει: Αγοραζω οτι φθηνο, αλλα φρεσκο παιζει σε ψαρι (κεφαλια και κοκκαλα περιλαμβανονται) και το βραζω, κανενα σαρανταλεπτο, μαζι με καροτα, σελινο, αλατι, πιπερι. Σουρωνουμε Ο ζωμος ειναι ετοιμος και ο,τι περισσεψει, χαλαρα καταψυχεται για την απιθανη περιπτωση που ξαναεπιχειρησουμε τουτο το πονημα...
2 ωριμες ντοματες πολτοποιημενες
1 κουταλια γλυκια παπρικα
1 φλυτζανακι ελαιολαδο
αλατι
1 φακελακι σαφραν
Τι κανουμε τωρα με ολα αυτα...Ριχνουμε στο σκευος το λαδι και ζεσταινουμε (μετρια φωτια). Προσθετουμε τα θαλασσινα, τις καραβιδες, τις γαριδες, τα μυδια και τα καλαμαρακια. Τα τσιγαριζουμε λιγο, με προθεση να αρωματισουμε το λαδι και οχι να τσουρουφλισουμε τα θαλασσινα. Στη συνεχεια τα αποσυρουμε και τα φυλαμε για μετα.
Ριχνουμε στο λαδι το σκορδο, την παπρικα και τη ντοματα. Μετα την πεσκανδριτσα και τσιγαριζουμε λιγο. Προσθετουμε το ρυζι και συνεχιζουμε το καβουρντισμα για δυο λεπτα. Εχουμε σε διπλανη κατσαρολα ετοιμο το ζωμο, ζεστο και stand by. Προσθετουμε ικανη ποσοτητα στην παεγια, ριχνουμε και το σαφραν και βραζουμε κανενα δεκαλεπτο σε μετρια φωτια. Προσθετουμε τα θαλασσινα. Προσθετουμε κουταλια κουταλια ζωμο, αν χρειαζεται, ωσπου να βρασει το ρυζι.
Αν εχουμε χρησιμοποιησει παεγια, η αλλο σκευος που το επιτρεπει, τελειωνουμε το μαγειρεμα με πεντε λεπτα στο φουρνο, για κρουστα και χρωμα στο φαγητο μας. Αν εχουμε χρησιμοποιησει τηγανι, ξεχναμε αυτο το βημα και δε σκαμε.
Οταν ειναι ετοιμο. το σκεπαζουμε για πεντε λεπτα με εφημεριδα η πετσετα και το αφηνουμε να ξεκουραστει.
Σερβιρουμε. Τρωμε με λεμονι.
Αξιζει τον κοπο...
Ετικέτες haute cuisine
4 Comments:
ωραίο, αλλά όπως όλα τα πράγματα ακόμη ωραιότερο με καλή παρέα
πότε θα μας καλέσεις για γεύμα είπαμε?
poli sintoma...
Καλησπέρα
Τα διαλυτικά εμφανίζονται πατώντας ταυτόχρονα το Shift με τον τόνο (που βρίσκεται δίπλα στο Λάμδα) και στη συνέχεια το γράμμα που θέλεις. Εμφανίζονται μαζί...
Να περνάς καλά!
Υ.Γ. Πολύ καλή η συνταγή!
Σε ευχαριστώ πολύ ανώνυμε χρήστη!
Πάντα πιστεύα στην καλοσύνη του απλού περαστικού!
Θα κάνω και μία δοκίμή: μαϊντανος.
πράγματι... Τωρα ειμαι αδικαιολογητη :)
Δημοσίευση σχολίου
<< Home