Τρίτη, Αυγούστου 30, 2005

ταφος...

Here lie I by the chancel door;
They put me here because I was poor.
The further in, the more you pay,

But here lie I as snug as they.

(ταφοπετρα στο Devon)

Η διπλωματικη μου εχει ως θεμα την ταφη, το θανατο και τα νεκροταφεια. Ενα θεμα πιο διασκεδαστικο απο οσο φανταζεται κανεις αμεσα.
Και ναι. Δε θα ντραπω να το πω. Μισω το Miralles. Ειναι σπαταλος και υπερφιαλος. Ας ειναι ελαφρυ το χωμα που το σκεπαζει...

5 Comments:

Blogger Rainman said...

Το πιο πρωτότυπο θέμα διπλωματικής που άκουσα ποτέ! Υπάρχει ένα βιβλίο που ίσως σε ενδιαφέρει: "Who's buried where in England" του Douglas Greenwood εκδόσεις Constable.

:-)

11:12 μ.μ.  
Blogger kat.@ said...

Το τσεκαρα... Thanx!

10:55 π.μ.  
Blogger evee said...

Έλα! Με ακούει ο κάτω κόσμος? Βρήκα και εγώ ένα link με gravestone quotes αν σου χρειάζεται. Το θέμα γαμεί και δέρνει αλλά δεν βάζεις και κανένα link για όσους δεν ξέρουν τον Miralles βρε kat.@? :Ρ

Ας κάνω εγώ λοιπόν την αρχή, λέγοντας ότι ο
Miralles
είναι ένας μακαρίτης –εδώ και 5 (νομίζω) χρόνια- καταλάνος αρχιτέκτονας, πρώτη φίρμα και πολλά υποσχόμενος μέχρι τη στιγμή που απεβίωσε βεβαίως βεβαίως. Οι περισσότερες σχολές αρχιτεκτονικής μόνο που δεν έφταναν σε οργασμό μπροστά στις γνωστές μουντζούρες του (αφού ο μακαρίτης έλεγε ότι έκανε μια μουντζούρα με το στυλό και μετά προσπαθούσε να την κάνει κτίριο). Γουστάρω πολύ το να μην είναι κανείς επιτηδευμένος μα ο μακαρίτης έκανε τόσο μπουρδουκλωμένες και πολύπλοκες μουντζούρες που τα περισσότερά του έργα είναι πραγματικά φλύαρα, σπάταλα και υπερφίαλα όπως ακριβώς τα λες.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα του γεγονότος τούτου, το περίφημο «σκάνδαλο του Scottish Parliament ». Έγινε διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, κέρδισε ο Miralles με τη σύζυγο –τότε- Carmen Pinos το πρώτο βραβείο, έχοντας προτείνει ένα κτίριο διασπασμένο σε μικρότερα, που ενώνονται με διαδρόμους, πορείες κλπ. Τεσπά, κάνουν τα λεπτομερή σχέδια και.... ΞΕΧΝΑΝΕ τα παιδιά ότι
α. το ένα κτίριο δεν έχει καθόλου τουαλέτες (να τα κρατάνε να πάθουν προστάτη οι βουλευτές και μαζί και ο Sean Connery ο σκωτσέζος επειδή είναι/ ήταν ωραίος :Ρ )
και β. δεν συνδέεται το ένα κτίριο με στεγασμένο διάδρομο με το άλλο! Στο Εδιμβούργο που κάνει ψόφο τώρα λέμε!!!! Άντε γειά!
Θυμούνται όμως να γεμίσουν το κτίριο με άπαντα τα είδη κιγκαλερίας που προέκυπταν από τις μουτζούρες του Miralles. Αποτέλεσμα? Το κόστος κατασκευής πάει 10 ΦΟΡΕΣ ΕΠΑΝΩ!!!!!!
στο μεγαλύτερο σκάνδαλο του κατασκευαστικού τομέα της Βρετανίας! Αυτό και για όσους γκρινιάζουν ότι μόνο εμείς έχουμε τερατώδη σκάνδαλα και τα πληρώνουμε πολλαπλά. Αμ δε! Λάθη γίνονται παντού. Τεσπά, οι Σκωτσέζοι (που τελικά μόνο σπάγκοι δεν θα έλεγε κανείς πως είναι) ακόμη το φυσάν και δεν κρυώνει.

Και κάτι ακόμη περί τάφων και Μiralles: Ένα από τα πιο γνωστά του έργα ως γνωστόν είναι ένα project landscape architecture: το νεκροταφείο Ιgualada έξω από τη Βαρκελώνη.


Τα νεκροταφεία είναι η χαρά του αρχιτέκτονα. Ο πελάτης δεν έχει απαιτήσεις, δεν πρόκειται να παραπονεθεί (το θέλω ΣΟΜΟΝ! / ΤΙ??? Δεν θα έχει σοφίτα? / μπορείτε να μου το κάνετε πιο «ρουστίκ?» / ο γείτονας το έχει πιο μεγάλο) κλπκλπ. Αναρωτιέμαι αν ο ίδιος ο Miralles «βίωσε» μετά θάνατον τον χώρο που σχεδίασε.

12:43 μ.μ.  
Blogger kat.@ said...

με βοηθας καλη μου φιλη! ευχαριστω

2:30 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

Katerina an kai den exo entrifisei sto miralles ego tha diafoniso mazi sou, mipos ipervaleis ligo?

gia mena ena apo ta kalitera astika parka einai to diagonal mar,
malista den iksera oti itan tou miralles otan to episkeftika kai eipa mpravo eytyxos iparxoun neoi arxitektones pou sxediazoun organomena astika parka (edo elega oti ayto einai kai to stil mou ama pote prokopso kai sxediaso kati astiko - an kai stin ellada boukamvilies stis ethines athina thesalonikis mas vlepo sta diazomata na xonoume anyway aisiodoksia)

edo pou ta leme den tha tan ki asxima kai oi dikes mas moutzoures na briskane ilopoiisi.

kai min ksexnas oti oi moutzoures ginontai panta sto telos, afoy exeis liosei pano se diorthoseis, meta petas kai kati dithen moutzoures me molivokarvouno kai dinates grammes, taxam oti einai i arxiki idea kai xairesai giati gourlonei ta matia o mpiris kai trivei to ano xeilos me to xeri. (methodos EMP)

4:01 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home